facebook facebook twitter google+

Recepty z Hornické kuchařky

3.12.2018

POLÉVKA MRKVOVÁ
ingredience: 20 dkg mrkve, 1 cibule, 5 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl,nové koření, maggi, chleba nakrájený na malé kostičky a opečený na tuku, zelená petrželka

postup: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a mírně restujeme, zasypeme moukou a zalijeme 1 l studené vody, přidáme 4 kuličky nového koření, trochu maggi a osolíme. Za stálého míchání přivedeme do varu, vaříme cca 10 minut. Po uvaření ozdobíme zelenou petrželkou. Podáváme s osmaženými kostičkami chleba nebo housky.

STAŘENČINO POLSKÉ ZELÍ S UZENÝM
ingredience: 80 dkg uzeného masa (může být uzené žebro nebo koleno), 80 dkg brambor, 50 dkg kysaného zelí, 10 dkg špeku (uzené slaniny), 2 větší cibule, 2 lžíce sádla, mohou být i dva stroužky česneku

postup: Uzené maso uvaříme a připravíme porce. 1 cibuli 
usmažíme na sádle dohněda a pak přidáme uzené. V osolené vodě uvaříme brambory i s česnekem. Zelí zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Špek orestujeme spolu s druhou cibulí. Brambory rozmačkáme, přidáme špek s cibulí, uzené, zelí a vše promícháne.

JABLEČNÝ ZÁKUSEK NEPEČENÝ
Postup: Svaříme 1/4 kg krystalového cukru a 1/2 skleničky vody. Cukr svaříme na "dlouhou nit". Do takto upraveného cukru vložíme 1/4 kg oloupaných sypkých nastrouhaných jablek. Za stálého míchání uvaříme kaši (bryje), která dostane žlutou barvu a je hustá. Z vychladlé hmoty tvarujeme různé figurky, které obalíme v jemném cukru (cukr moučka). Klademe na desku a necháme vychladnout.

 

zpět »